Lean Sensei - A Toyota tanítóinak útján

Lean Sensei - A Toyota tanítóinak útján

Lean Sensei - A Toyota tanítóinak útján

-40%
5 900 Ft 3 540 Ft
"Mindenkinek szüksége van egy olyan senseire, aki elvezeti őt a következő teljesítményszintre

“A lean szemléletet a Toyota példája ihlette, és a mai napig abból táplálkozik; manapság újra felfedezték a közös értékteremtés első igazán globális megközelítéseként. A Toyota lean elgondolásait világszerte átvették, az ipartól kezdve az egészségügyön át a digitális startupokig. A rendszer kialakulásának korai időszakában sokan hajdani Toyota mesterektől tanultunk, akik zavarba ejtő kérdéseket tettek fel, és kíméletlenül megkérdőjelezték a meglevő gondolkodást és gyakorlatot. Bár a viselkedésük valóban szokatlan, nem jellemezhető csupán tanításként, tanácsadásként, mentorálásként vagy coachingként. Valamikor régen valaki a sensei kifejezést választotta, amely eredetileg harcművész-mesterekre utal. A kifejezés meggyökerezett, és sok japán ember megrökönyödésére be is épült a lean nyelvezetbe. Azóta is nehezen tudjuk pontosan körülírni a lean tudásátadás terén betöltött fontos szerepét. Ha ezt nem tisztázzuk, könnyen félreérthetjük a leanhez vezető utat, és visszacsúszhatunk a hagyományos tanácsadáshoz, illetve az utasításon és irányításon alapuló üzleti modellhez.

Mi lehet ez a rejtélyes sensei szerep? Mi a célja? Mit csinál? Hogyan lehet valakiből sensei? Ez a könyv semmiképp sem jelent kizárólagos választ ezekre az összetett kérdésekre, de talán kiindulásnak megteszi, hogy elgondolkozzunk arról, ki is az a sensei, és milyen központi szerepet tölt be a lean szemléletben, ezáltal az igazgatók felpillantva megláthatják a nagy veszteségeket az ellátási láncban. Szemügyre vehetik a mindennapos munkavégzés során keletkező kis veszteségeket, és a maguk, majd az alkalmazottaik, ezáltal a részlegük és a vállalat egésze fejlesztése érdekében megváltoztathatják a gondolkodásukat.

E könyv szerzőcsapata kiváló francia, amerikai, norvég és brit lean úttörőkből áll, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek, és a senseiek útját járják. Van köztük lean szerző, aki már a kezdetektől részt vesz a mozgalomban, egy gyorsan növekvő digitális vállalat vezérigazgatója, egy nagy, állami tulajdonban levő vállalat folyamatgazdája, az agilis közösség egyik vezetője, egy lean író és tanácsadó, illetve egy gyakorló lean szakember és tudományos kutató. Bármi is a szerepünk, ez a történet megváltoztatja, amit a leanről eddig hittünk. Alapmű azoknak, akik igazi haladást szeretnének elérni a lean szemlélettel.”"