Daganatos betegségek megelőzése és kezelése - Az orvosok és a dietetikusok táplálkozási és életmódtanácsai

Daganatos betegségek megelőzése és kezelése - Az orvosok és a dietetikusok táplálkozási és életmódtanácsai
Daganatos betegségek megelőzése és kezelése - Az orvosok és a dietetikusok táplálkozási és életmódtanácsai
-20%
3 980 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára. 3 184 Ft
A könyvről:
A daganatos megbetegedések hazánkban is több százezer embert érintenek. A halálozási statisztikák alapján, a vezető halálokok közé tartozik a tüdő-rák, a vastagbélrák és az emlőrák. Ezen betegségek kialakulásában is szerepet játszanak a rossz szokások: a dohányzás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen ételek fogyasztása, valamint a stressz.
A daganatos betegségek kialakulásában feltételezhetően 30-60%-ban van jelentősége az étkezésnek. Ha elfogadjuk a tényt, hogy odafigyeljünk a táplálkozásra, ha a mindennapjaink részévé tesszük a mozgást, akkor már sokat tettünk az egészségünk megóvása érdekében! Ráadásul, ugyanazon ételreceptek és tanácsok megfogadásával és betartásával, nemcsak a daganatok, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is tudjuk akadályozni.
A könyv alkotói évtizedes tapasztalattal rendelkező orvosok és dietetikusok. A szerzők jól átlátható rendszerbe foglalva ismertetik mindazon tudnivalókat, melyeket minden egészségtudatos egyénnek, illetve daganatos betegnek tudnia kell, hiszen az életmód- és étkezési tanácsok mindenkire vonatkoznak.
A tudás, az ismeretek, valamint a könnyen elkészíthető receptek segítik az olvasót a daganatos betegségek megelőzésében, de azokat is, akik daganatos betegségük kapcsán étkezési és életmódbeli útmutatást keresnek.


Könyvajánló:
Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedéseket a daganatos betegségek követik a morbiditási és mortalitási statisztikákban. A hazai rákregiszterek adatai nagyrészt megfelelnek a nemzetközi tendenciáknak, európai viszonylatban a férfiak tekintetében első, a nők vonatkozásában a második helyen állunk a rák okozta halálozásban.
A daganatos betegségek kialakulásában egyértelműen szerepet játszik a környezetszennyezés, a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz, az alkohol és nem utolsósorban a dohányzás is. A primer prevenció a betegség kialakulásának megelőzését szolgálja, amelyre vonatkozóan táplálkozás szemszögéből nézve nincs ugyan egyetlen és mindenki számára előírható diéta, de az ajánlások figyelembevétele alapján összeállított étrend csökkentheti a kialakulás kockázatát. A mérsékelt zsírbevitel, az élelmirost-gazdagság, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, a túlzott cukorbevitel kerülése, a baromfi hús és a halak előnyben részesítése fontos tényezők a megelőzés oldaláról.
A szekunder prevenció a korai diagnózist és az adekvát kezelést jelenti. Az onkoterápia alatti diéta kialakításánál lényeges figyelembe venni, hogy leromlott állapotban a kezelés hatékonysága is csökken. Nem megfelelő energia- és fehérjebevitel az ellenállóképesség megváltozásához vezethet. Mindezek értelmében fontos dietetikus szakember tanácsának kikérése a kezelés ideje alatt az egyéni táplálásterápia kialakítása során.
A könyv onkológus és dietetikus szerzőpárosa a teammunkát kiemelve kíván segítséget nyújtani elsősorban a betegeknek, valamint a megelőzés miatt az egészséges embereknek egyaránt.

Kubányi Jolán, MSc, elnök
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége


Szerzők:

ALKOTÓSZERKESZTŐK
Dr. Bittner Nóra, PhD, MBA
Onkológus, tüdőgyógyász, klinikai farmakológus, egészségügyi szakközgazdász, főorvos. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója. 2007-ben az Év Orvosa díj első helyezettje. 2017-ben beválasztották a „21 nő az egészségügyért” tagjai közé az egészségügyben végzett hatékony ismeretterjesztés és az egészségtudatos magatartás területén kifejtett példaértékű munkásságáért.
Kiemelt érdeklődési területe: a tüdődaganatok molekuláris háttere és a csontmetasztázisok összefüggései; daganatos betegek táplálása a túlélésre gyakorolt hatás vonatkozásában. Számos hazai és nemzetközi konferencia előadója és orvostársaság tagja.
Gyurcsáné Kondrát Ilona
Dietetikus, oktató, klinikai tanácsadó, prevenciós, élelmezés és táplálkozás-egészségügyi szakértő. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vezető dietetikusaként dolgozott évtizedeken át. Számos díjjal jutalmazták munkásságát (Év dietetikusa, Pro Sanitate, MDT Kiváló diabétesz-edukátor Díj). Több könyv és tanulmánykötet dietetikai részének szerzője. Jelen kötetben több mint száz ételrecept és diétás tanácsadás kötődik a nevéhez.

KÖNYVFEJEZET SZERZŐI
Dr. Boros Szilvia, PhD, MSc
Sport szakorvos, táplálkozástudományi szakember, habilitált egyetemi docens. Az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet igazgatóhelyettese. Az elmúlt, közel húsz évben csaknem húszféle tantárgyat tanított hat különböző egyetemen, ill. főiskolán, melyek közül a táplálkozástan, sportélettan, rekreáció, wellness, egészségturizmus, rehabilitáció tantárgyak emelhetők ki. Negyvenhárom tudományos közlemény, 24 könyvrészlet, 15 saját vagy társszerzős könyv jelent meg tollából. Jelen kötetben a mozgás szerepéről ír a daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében.
Henter Izabella, MSc
Dietetikus, egészségügyi menedzser és okleveles táplálkozástudományi szakember. A családtervezéstől a haldoklóellátásig, a kórházi dietetikai szolgálattól a járóbeteg-szakrendelésen át az egészségpolitikáig, ill. a multinacionális cégtől a magánvállalkozásig mindig kliens-, ill. betegközelben dolgozik. A személyes tanácsadástól az előadás tartásán át a kiadványok, könyvek fejezeteinek megírásánál a megelőzés fontosságát, a kliens/beteg saját szerepét és a szakemberek feladatának a személyre szabott, progresszív gondozást tartja fontosnak. Részesült miniszteri dicséretben, megkapta az Év Dietetikusa és a Pro Sanitate díjat. Jelen kötetben a mesterséges táplálással kapcsolatos tudnivalókat foglalja össze.

A tartalomból:
1. rész:
A táplálkozás, az életmód és a daganatos betegségek összefüggései
1.1. Amit a daganatos betegségek kialakulásáról és felismeréséről tudni kell
1.2. A megelőzés lehetőségei
1.3. Életmódtanácsok, valamint a testmozgás lehetőségei a daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében
2. rész:
Táplálkozási ajánlások az egészség megőrzésére és daganatok esetén
2.1. Étrendi ajánlások
2.2. Táplálkozási alapismeretek
2.3. Az étrendi ajánlások gyakorlati megvalósítása
2.4. Mesterséges táplálás, a tápláltsági állapot és a tápszerek jelentősége a daganatos betegek táplálkozásában
3. rész:
Ételreceptek az egészségtudatosság jegyében
3.1. Receptek jegyzéke
3.2. A receptek tápanyagtartalma
3.3. Útmutató az ételek elkészítéséhez
3.4. Mintaétrendek
3.5. Receptek
4. rész:
Hasznos információk
Színes melléklet


Dr. Bittner Nóra